Zeytin dalı köklendirme hangi aylarda yapılır?, zeytinin çoğaltılmasında en yaygın kullanılan yöntem yeşil çeliklerle çoğaltmadır. Bu yöntemde, bir veya daha az yıllık dalların daha küçük parçaları kullanılmakta ve her ana bitkiden bol miktarda çelik alınabilmektedir. Çeliklere 2000- 4000ppm IBA uygulanmakta ve sisleme sistemi altında köklendirilmektedir.
Zeytin dalı köklendirme hangi aylarda yapılır?,
zeytinin çoğaltılmasında en yaygın kullanılan yöntem yeşil çeliklerle çoğaltmadır. Bu yöntemde, bir veya daha az yıllık dalların daha küçük parçaları kullanılmakta ve her ana bitkiden bol miktarda çelik alınabilmektedir. Çeliklere 2000- 4000ppm IBA uygulanmakta ve sisleme sistemi altında köklendirilmektedir.
Zeytin çekirdeğinden ağaç yetişir mi?,
d- Çelik Alma Zamanı: Zeytin çelikleri yıl içerisinde iki devrede alınmaktadır. İlkbahar devresi (Mart -Nisan ) Sonbahar devresi (Ağustos-Eylül ) çelikler alındığında daha iyi sonuç alınmaktadır.
Zeytin ağacının erkeği dişisi olur mu?,
Yani zeytinin içindeki sert çekirdek aslında zeytinin tohumu. Bir zeytin ağacı yetiştirmek için olgunlaşmış zeytinin çekirdeğini toprağa ekebiliriz. Eğer toprakta yeterli besin ve su varsa, uygun koşullarda bu tohum çimlenir ve filiz verir.
Zeytin ağacı nasıl ürer?,
Zeytinde, andromonoecie çiçek yapısı görülür yani aynı bitki üzerinde hem fonksiyonel erselik (erkek ve dişi organa sahip çiçek) hem de fonksiyonel erkek çiçekler teşekkül eder (Özçağıran,2002). Tam bir zeytin çiçeğinde 4 çanak yaprak, 4 taç yaprak, 2 erkek organ ve 1 dişi organ bulunmaktadır(Şekil 3).
Suda köklendirme kaç gün sürer?,
Zeytin ağacı vejetatif olarak kök sürgünleri, çelik ve aşılama yöntemleri ile çoğaltılır. Profesyonel zeytin yetiştiricileri çoğaltma konusunda, ürün homojenliği ve kalitesini sağlamak için çelik veya aşılama yöntemlerini tercih eder.
Zeytin nasıl çelik yapılır?,
Suda köklendirme işlemi doğru bir şekilde yapıldığında yaprak güzeli birkaç gün içerisinde kök verecektir. Bitkinin köklerini suda bekletmek dışında hiçbir çabaya gerek bırakmayan bu yöntemi uygulamadan önce bitkileri iyi tanımanız gerekmektedir.
Zeytin çekirdeği kaç günde çimlenir?,
zeytinin çoğaltılmasında en yaygın kullanılan yöntem yeşil çeliklerle çoğaltmadır. Bu yöntemde, bir veya daha az yıllık dalların daha küçük parçaları kullanılmakta ve her ana bitkiden bol miktarda çelik alınabilmektedir. Çeliklere 2000- 4000ppm IBA uygulanmakta ve sisleme sistemi altında köklendirilmektedir.
Zeytin ağacı saksıda nasıl yetişir?,
Zeytin çekirdeği kaç günde çimlenir? Buzdolabında bekletilen ve nemli kapalı kap içinde tutulan çekirdekler, yaklaşık 1-2 hafta içinde çimlenir. Çimlenme sonrası oluşan kök bölümleri saksıya eklenir ve toprağa tutunur.
Zeytin ağacı toprağa ne zaman dikilir?,
Büyük kumlu bir saksı toprağı, zeytin ağacının verimini yükseltir. Aklınızda bulunsun, zeytin ağacı küçük saksılarda sıkılır ve çürür. Zeytin ağacının verimini yükseltmek için mutlaka yılda 2 defa gübreleme istediğini unutmayın. 6 ay arayla toprağını havalandırın ve organik bitki gübrelerini toprağa ekleyin.
Zeytin ağacının tepesi kesilir mi?,
Zeytin fidanları Ekim-Mart ayları arsasında dikilebilir. Günümüzde zeytin ağaçlarından daha fazla ürün almak amacıyla gerekli kültürel uygulamalar (damla sulama, budama, gübreleme, mücadele vb.) yapıldığı takdirde daha sık mesafelerde dikim yapılabilmektedir.